16 Сентября, 2019 Понедельник

Рыбнае шчаўе і таўчонікі з малаком па-блізніцку

  • 16 марта 2018 Культура Беларуская 0

    З пачатку 2018 года Полацкі раённы Цэнтр культуры сумесна з ТК «Скіф-Полацк» ажжыццяўляе новы праект па адраджэнні традыцый аўтэнтычнай мясцовай кухні пад назвай «Полаччына гасцінная».

    Гарадская дзяўчына На­дзейка падарожнічае па Полацкім раёне, вучыцца гатаваць рэдкія беларускія стравы, якія любілі нашы продкі, і дзеліцца іх рэцэптамі з усімі жадаючымі праз сваю старонку «Смачнае падарожжа Надзейкі» ў сацыяльных сетках «Вконтакте» і «Одноклассники». Тэлекампанія «Скіф-Полацк» у сваю чаргу здымае відэасюжэты пра кожную кулінарную вандроўку.

    Праект мае не толькі кулінарны напрамак. За музычнае су­праваджэнне адказваюць мясцовыя фальклорныя калектывы, а старажылы дзеляцца сваімі ўспамінамі, звычаямі і традыцыямі рэгіёну. Напрыканцы сту­дзеня адбыліся здымкі першай перадачы ў вёсцы Багатырская, дзе 78-гадовая жыхарка Марыя Міхайлаўна Ракіцкая раскрыла сакрэты прыгатавання цыбрыкаў па-багатырску і напою раўгеня.

    Праз месяц Надзейка са здымачнай групай адправілася ў госці да фалькларысткі з аграгарадка Блізніца, заснавальніцы музея этнаграфіі «Бабін кут», што змешчаны ў Сільніцкай бібліятэцы-музеі, кіраўніка фальк­лорнага ансамбля «Блізнянка» Сільніцкага СДК Вольгі Станіславаўны Чобат.

    Пакуль Вольга Станіславаўна дзялілася рэцэптамі старадаўніх страў, госці не пераставалі здзіў­ляцца незвычайнаму дызайну ў яе хаце. Вядома, ад продкаў гаспадыні засталася не толькі любоў да фальклору, але і цікавыя старажытныя рэчы хатняга ўжытку. Яны не проста пыляцца недзе ў скрыні, а ўпрыгожваюць сучасную кухню Вольгі Чобат. Да гэтага незвычайнага дызайну ў стылі беларускай хаткі прыклалі свае здольнасці з вялізным натхненнем усе члены яе сям’і.

    І вось што яшчэ цікава: аказваецца, прадзед і бабуля Вольгі Станіславаўны прыслугоўвалі ў знакамітага пана Лісоўскага.

    Напярэдадні вялікага свята Вялікадня, тэмай другога смачнага падарожжа былі абраны посныя стравы. Кулінарны блакнот Надзейкі папоўніўся рэцэптамі рыбнага шчаўя з сушонай салёнай рыбай і таўчонікаў з макам па-блізніцку, якія і зараз гатуюць тутэйшыя гаспадыні. А раней таўчонікі, напрыклад, часцей за ўсё пяклі на талаку, калі трэба было накарміць чымсьці сытным працаўнікоў у полі.

    У гэты дзень да Вольгі Станіславаўны завіталі і яе сяброўкі з фальклорнага ан­самбля «Блізнянка», ды не адні, а з гарманістам. Пад іх жыццярадасныя спевы і гатаваць стала весялей. Так пад музыку і цікавыя размовы хутка праляцеў час су­стрэчы, Надзейка ўсё падрабязна запісала ў свой падарожны кулінарны блакнот, і ёй ужо не церпіцца падзяліцца сваімі прыгодамі ў Інтэрнэце. А для тых, хто любіць бачыць усё сваімі вачыма, прапануем дачакацца відэа­сюжэта ад тэлекампаніі «Скіф».

    Кацярына ПАЎЛОВІЧ, рэдактар Полацкага РЦК.

    Автор: Кацярына ПаўловічПолацкі веснік
    Теги: 

Комментарии (0)